RAM’ler, bilgisayarların ve benzeri elektronik cihazlarda, verilerin kısa süreliğine depolandığı alanlara verilen isimdir. Bilgisayarda işlem yapıldığı anda verileri çağırır. Ancak bilgisayar kapatıldığında veya elektrik kesintisi gibi durumlarda RAM üzerine kaydedilen veriler silinir. Esas olarak bir donanım olan bellekler, bilgisayarınızın içinde gereksinim duyabileceği şeyleri depolayarak ihtiyaç duyulan zaman en hızlı şekilde okur. Bilgisayarların kısa süreli belleği olarak tanımlanabilecek RAM’ler, en sık kullanılan işlemleri hafızasında depolayarak ihtiyaç duyulduğunda anında sunma imkanına sahip olur. Bir anda yeni bir göreve başlayabilen RAM’ler tek bir konu üzerine odaklanmaz. Bilgileri depolayan ancak sürekli olarak barındırmayan bir donanımdır.
Ram Bellek Kapasitesi Nedir?
RAM bellek kapasitesi, bir bilgisayarın verimliliği ve çoklu görev kabiliyeti üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. 2 GB dan başlayarak 128 GB a kadar geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur. 4 GB günlük bilgisayar kullanımı ve basit uygulamalar için yeterli olacaktır. 8 GB ram mevcut standart uygulamaların kullanımı ve orta düzey kullanım için yeterli bir başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. 16 Gb ram, daha yoğun kullanım oyunlar için çokça tercih edilmektedir. 32 GB ram, grafik tasarım, video edit ve yüksek seviye bir çok oyun için daha fazla alan ve hız sunmaktadır. 64 GB ve daha yüksek kapasiteli ramler, yüksek performans gerektiren iş istasyonları (Workstation), sunucular (server) lar için kullanılmaktadır. Sistem belleği kapasitesi gelecekteki ihtiyaçlara göre yükseltme olanağı da göz önüne alınarak tercih edilmelidir.
RAM DDR Nedir?
DDR “Double Data Rate” anlamına gelmektedir. DDR teknolojisinde ve pin sayısında çeşitli değişikliklere gidilerek DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 ramler üretildi. Son olarak Güncel teknoloji ürünü DDR5 RAM üretildi.